Železo - je důležité pro krvetvorbu, okysličování, fungování imunity, hojení ran, růst i reprodukci. Již při poměrně mírném nedostatku tohoto prvku může dojít nejen k narušení krvetvorby, ale i k poruchám imunity, vstřebávání vitamínu C, poruše funkce některých enzymových systémů aj. Nedostatek železa se projevuje sníženou tělesnou i duševní výkonností, anémií, sníženou imunitou, rýhovanými a lomivými nehty, vypadáváním vlasů, afty či suchou svědící kůží.
Nejvýhodnější zdroje železa jsou: maso, ryby, vnitřnosti, vejce, luštěniny, obiloviny, ořechy, ovoce, zelenina. Vstřebávání železa zlepšuje vitamín C, proto je důležitý dostatek ovoce a zeleniny.
Zvýšená potřeba železa je u těhotných, během kojení a jedinců s oslabenou imunitou.
Zinek - má značný význam pro své zastoupení v různých enzymových systémech, uplatňuje se v procesech růstu a obměny tkání, příkladem je jeho funkce při pohlavním vývoji u chlapců a při hojení zlomenin kostí. Ovlivňuje imunitu, plodnost, kvalitu vlasů, nehtů i pokožky, působí jako antioxidant. Jeho nedostatek způsobuje poruchy růstu, změny chuti a čichu, vypadávání vlasů, šeroslepost, průjmy, poruchy imunitní funkce, zhoršené hojení ran a zvýšení hladiny krevního cukru.
Zinek onejvíce obsahují vejce, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, ovesné vločky, ořechy, semínka (dýňová) .
Zvýšená potřebu zinku potřebují těhotné a kojící ženy a osoby s oslabenou imunitou. Deficit zinku mají lidé se sklony k alkoholismu, mentální anorexii, nemocní s chronickými střevními záněty a stavy po odstranění části střeva a také lidé s jaterní cirhózou.
Selen - je antioxidant, ovlivňuje například imunitu, plodnost nebo činnost štítné žlázy. Selen obsahují obiloviny (ovesné vločky), ořechy (para) a semena, zelenina (brokolice, zelí), maso, vejce.
Zvýšená potřeba selenu může nastat při oslabené imunitě, stresu či u kuřáků.
Jod - je důležitý pro činnost štítné žlázy, ovlivňuje rozvoj mozku. Nedostatek jodu se projevuje zejména zbytněním štítné žlázy a poruchou její funkce.
Nejvýhodnější zdroje jodu jsou mořské ryby a jejich produkty, jodizovaná sůl a minerální vody. Doporučený denní příjem soli je 5 gramů denně, což obsahuje 125 µg jodu. Potřebný denní příjem jodu je 150 µg. Vzhledem k tomu nemíváme obvykle nedostatek jodu, protože jej přijmeme v soli.
Zvýšená potřeba jodu je zpravidla u těhotných a kojících žen.
Měď - je antioxidant, který ovlivňuje krvetvorbu, imunitu, stav vlasů, nehtů, pokožky i kostí. Nedostatek mědi má rizikové účinky na srdeční převodní systém, vyvolává výrazné zvýšení endogenní tvorby cholesterolu a značně narušuje antioxidační ochranu organismu.
Nejvýhodnější zdroje jsou játra, ryby, obiloviny (ovesné vločky), luštěniny, ořechy a semínka, káva, čaj. Zvýšená potřeba mědi se může týkat osob s oslabenou imunitou.
Chrom - má vliv na metabolismus hlavních živin, imunitu i tvorbu inzulinu. Funkce chromu spočívá zejména v jeho zastoupení v glukózotolerančním faktoru, který snižuje riziko vzniku diabetu (především II. typu) a podporuje funkci inzulinu.
Nejvýhodnější zdroje maso, játra, vejce, obiloviny (ovesné vločky), zelenina (rajčata), houby, kakao
Zvýšená potřeba chromu nastává například u diabetiků či osob s poruchami imunity.
Fluor - je velmi významný pro naše zuby. Nejvýhodnější zdroje přírodní minerální vody
pitná voda (v různé míře podle složení). Zvýšená potřeba fluoru nastává v případě zubních kazů.
Pokud víte, že stravou nezvládáte dodat tělu vše potřebné, doporučuji dlouhodběji užívat dezintegrovanou chlorelu, která tyto stopové prvky má všechny pohromadě.