Přeskočit na hlavní obsah

Zánět vaječníků – co ho způsobuje a jak mu předcházet?

Zánět vaječníků se odborně nazývá pánevní zánětlivé onemocnění a mají ho na svědomí bakterie, které se běžně v našem těle nenacházejí.

Mezi bakterie způsobující zánět vaječníků patří nejčastěji streptokoci a stafylokoci. Ve vagíně neškodí, jelikož je to jejich přirozené prostředí. Ale umí postupně putovat děložním čípkem až k vaječníkům nebo dokonce k děloze. To už jsou nebezpečné situace, protože mohou způsobit kromě bolesti i trvalé následky v podobě neplodnosti.

Jak se ale baktérie dostanou tam, kam nemají?

Rizikový pohlavní styk

Hlavně na začátku nového vztahu je opatrnost na místě. Je fér, když obě strany absolvují vyšetření u lékaře na pohlavně přenosné choroby. Často se totiž stává, že si váš partner nemusí být onemocnění ani vědom, protože se u něj nijak neprojevilo.

Poškozený děložní čípek

Pokud je čípek poškozený, tak neplní svoji úlohu brány, která nás chrání před bakteriemi. Bakterie nám lehce proniknou k vaječníkům nebo děloze a zánět pánevního dna na sebe nenechá dlouho čekat. Stává se to především po porodu, potratu či zavedení nitroděložního tělíska. Někdy může být zánět vaječníků způsoben i tak běžnou věcí, jako je menstruace. Tehdy se určitě vyhýbejte horkým koupelím, ve kterých se bakterie lehce množí. 

Jak můžete zánětu vaječníků předcházet?

Dbejte na intimní hygienu

Mnohé skutečnosti ovlivnit neumíte, ale intimní hygienu máte jen a jen ve vlastních rukou. Používejte vzdušné spodní prádlo, šetrné gely na intimní hygienu, antibakteriální vložky. Bakteriím se daří v teple a vlhku, proto se této kombinaci snažte vyhýbat. Pokud se více potíte, osvěžte se během dne ubrousky a vyměňte si spodní prádlo. 

Pěstujte svoji imunitu

Tuto teorii ovládá každá, dodržovat ji je však už těžší. Imunitu posílíte vyváženou stravou a zdravým životním stylem. Dopřejte si vydatný spánek pro lepší regeneraci, dbejte na dostatečnou hydrataci a nezapomeňte na pohyb na čerstvém vzduchu. Pokud máte oslabenou imunitu, nikdy nevíte, na které části těla se to projeví. A můžete imunitu podpořit i kolostrem.

Vzájemná upřímnost

Partnerství je i o férovosti a vzájemné upřímnosti. Pokud zjitíte, že máte zánět vaječníků, léčit se musíte nejen vy, ale i váš partner. Jinak hrozí, že po tom, co si zánět vyléčíte, se vám může opět vrátit, protože váš partner bude nadále infekční. A to o tom nemusí ani vědět. Záněty lze řešit i alternativně, já u nich nejčastěji pracuji s Euniké Pink Grape.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv