Přeskočit na hlavní obsah

Očkování - není zbytečné?

Infekční choroby klesají. Není to náhodou způsobeno tím, že je u lidí lepší hygiena? Samozřejmě že ano. A navíc, žádná vakcína není stoprocentně účinná!

Nejen hygiena, celkově stoupá životní úroveň. Máme lepší byty, nedřeme od nevidím do nevidím, nemáme dětskou práci, máme kontrolovanou hygienickou kvalitu potravin, ledničky, čistou vodu atd. 

V roce 2002 byla provedena studie v chudinské čtvrti v Karáčí v Pákistánu, která prokázala, že pravidelné používání obyčejného mýdla a osobní hygiena sníží výskyt zápalů plic a průjmů u dětí o cca 50 %! Ve srovnání s tím vede zahájení očkovacích kampaní v rozvojových zemích bez současných jiných opatření ke zvýšení dětské úmrtnosti 2–3×. 

Nemoci, proti kterým se nikdy neočkovalo (spála, mor) vymizely zlepšením životní úrovně a hygieny osobní i komunální, poučením občanů o cestách šíření a prevenci a možná i změnou vztahu bakterie – hostitel. V průběhu „soužití“ dochází k adaptaci jak bakterie, tak hostitele a průběh nemoci se zmírňuje. Je to známo např. u tuberkulózy a syfilis. Imunita se časem naučí, posílí a poradí si.

Bohužel oproti tomu očkování snižuje imunitu vůči ostatním nemocem, je to pravda, je to součást jeho mechanismu účinku. Ovšem na medicíně ani vakcinologických školeních se o skutečném mechanismu účinku neučí, doktoři ho tedy neznají. Proto tvrdí, že očkování imunitu posiluje, pletou si stimulaci k tvorbě protilátek s celkovou stimulací imunity. Přitom vzájemný vztah mezi aktivitou Th1 a Th2 imunity je dobře znám.

Pokud dítě nemůže být očkováno, které nemoci jsou pro něj nejvíce nebezpečné?

Nemoci jsou nebezpečné hlavně pro očkované děti, protože mají oslabenou imunitu. Neočkované dítě má v očkovaném prostředí automatickou výhodu očkováním nepoškozené imunity. Takže se o něj nebojte, bát by se měly maminky očkovaných. Neočkované děti jsou výrazně zdravější, a i když onemocní, lépe se z toho dostanou. Z nemocí, proti kterým se očkuje, neočkovanému dítěti hrozí významněji jen černý kašel. Správná léčba je tato: nikdy nesrážet teplotu, ani léky, dítě držet v teple, ve vertikální poloze (kojence), tj. spát s ním vsedě, před krmením důkladně odsát, dávat vysoké dávky přírodního vitamínu C, colostrum nebo jiné prostředky podporující imunitu.


Očkování proti pneumokokové nákaze vůbec nedoporučuji a svým dětem bych ho nikdy nedala. V praxi vidím, že děti takto očkované jsou nemocnější. Jsou na to i statistiky. Je to další vakcína, která oslabí imunitu. Očkování totiž může být jedním z faktorů pro vznik rakoviny v pozdějším věku.

Je znám skandál s onkogenními viry, které se dostaly do vakcíny proti dětské obrně. Mnoho z lidí, kteří byli očkováni v 50.-60. letech, má tyto viry v sobě. Dalším mechanismem, jak může očkování vést k vyššímu riziku rakoviny, je právě oslabení té části imunity, která chrání proti infekci a rakovině. Kromě toho se ukazuje, že překonání přirozených dětských nemocí proti rakovině chrání, např. překonání příušnic chrání dívky před rakovinou vaječníků, překonání planých neštovic proti rakovině obecně apod. Očkováním zase poroučíme větru, dešti a následky se teprve začínají ukazovat.

Dobrovolné očkování poskytuje Velká Británie, Irsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Norsko, Holandsko, Švédsko, Španělsko, v Belgii je povinné pouze proti dětské obrně (možnost výjimek z náboženských a filosofických důvodů), ve Francii proti záškrtu, tetanu a dětské obrně (široce pojímané zdravotní kontraindikace a možnost výjimek). 

I očkované může dostat nemoc, proti které je očkované a běžně k tomu dochází. Žádná vakcína není stoprocentně účinná.







Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv