Přeskočit na hlavní obsah

Autoimunitní protokol je šancí pro nemocné

Při autoimunitních onemocněních imunitní systém není v pořádku, napadá z nepochopitelných důvodů buňky a tkáně vlastního těla a ohrožuje zdraví. Jak tedy se vrátit do stavu, kdy imunitní systém hlídá naši bezpečnost, rozpozná nepřítele a podle potřeby ho likviduje?


Relativně novým terapeutickým přístupem je přísný dietní režim, který má omezit zánět v těle a napomoci tak v terapii autoimunitních nemocí. 

Dietoterapie autoimunitních nemocí se označuje jako autoimunitní protokol, který rozhodně stojí za to na několik měsíců vyzkoušet.
 
Autoimunitní protokol je zjednodušeně řečeno přísná eliminační dieta, po které následuje postupné zavádění jednotlivých potravin do jídelníčku. Průběžně sledujete, jak na vás jednotlivé potraviny působí, jestli vám spíše prospívají nebo přitěžují. Podle toho si sestavujete vlastní stravovací režim.

Povolené potraviny

Jídelníček je při autoimunitním protokolu založený na mase se zeleninou (mimo lilkovité), je proto ze známých výživových směrů nejblíže paleo stravě. Vylučuje zpracované potravinářské produkty a potraviny zvyšující riziko vzniku zánětu. 

Jsou povoleny sladké brambory a do jisté míry i ovoce, z tuků se doporučuje avokádový, olivový a kokosový olej. Povolené jsou fermentované a nedochucené mléčné produkty, fermentovaná zelenina, bylinky, masové a kostní vývary, omezeně med. 

Zakázané potraviny

Mezi zakázané potraviny patří všechny obiloviny a pseudoobiloviny, cukr a sladidla mimo medu, nefermentované mléčné produkty, vejce, luštěniny, oleje mimo výše dovolených, máslo, lilkovitá zelenina, aditiva, káva a alkohol.

Tato nejpřísnější strava se má dodržovat asi 4 až 6 týdnů. Pak je čas přidávat postupně ty nejlepší potraviny ze skupiny zakázaných. Mezi prvními je dobré zkusit vejce, ghí a máslo. Cukr nemá smysl, ten můžeme vynechat napořád.

Nemá ale smysl stravu omezovat dlouhodobě. Přísnější diety přinášejí riziko omezeného přísunu živin a také stresu. Proto je třeba po několika týdnech dietu vyhodnotit a podle stavu obohacovat o další potraviny.  Pozorujte, jak reagujete na dietu, jak se cítíte. Podle toho si postupně nastavujte svůj vlastní autoimunitní protokol.

Než začnete, doporučuji provést očistu střeva, jater, plic a ledvin pomocí sestavy Euniké Silver + Deparim.






Nebezpečné potraviny a doplňky

Nežádoucí účinky léčiv