Svým dětem striktně hlídám, co konzumují. I když je kamarádi rádi svádí k různým pamlskům, snažím se jim vždy vysvětlit, z čeho byly vyrobeny a co to v těle dělá. Např. barevná ledová tříšť je pouze cukr ve čtyřech podobách a barviva, která
mohou nepříznivě ovlivňovat chování dětí. Je to letní past na rodiče a
prarodiče, která spolehlivě ničí zdraví dětí – už jediná porce
překračuje denní limit cukru pro děti a zvyšuje riziko nemocí srdce.
Americká kardiologická organizace určila limit přidaného cukru pro
děti na 25 g denně kvůli onemocněním srdce. Zjistilo se totiž, že tato
onemocnění začínají už v dětství, ale klidně i několik desetiletí se
nijak neprojevují. I jedna malá tříšť pro děti už tuto denní hranici
překročí.
V ČR je zvýšené či vysoké kardiovaskulární riziko vyhodnoceno u více než 60 % populace ve věku 25–64 let.
Složení směsi na přípravu tříště (vyžaduje ještě navíc přidání cukru...): cukr, dextróza, kyselina citronová, maltodextrin, sušená jablečná šťáva 2% hm., glukózový sirup, aroma lesního ovoce, zahušťovadla (guma guar, alginan sodný, pektiny), stabilizátory (fosforečnany sodné, difosforečnany), barviva (azorubin, brilantní čerň PN, žluť SY) můžou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, protispékavé látky (fosforečnany vápenaté, síran vápenatý).
Složení směsi na přípravu tříště (vyžaduje ještě navíc přidání cukru...): cukr, dextróza, kyselina citronová, maltodextrin, sušená jablečná šťáva 2% hm., glukózový sirup, aroma lesního ovoce, zahušťovadla (guma guar, alginan sodný, pektiny), stabilizátory (fosforečnany sodné, difosforečnany), barviva (azorubin, brilantní čerň PN, žluť SY) můžou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, protispékavé látky (fosforečnany vápenaté, síran vápenatý).
Dobrá, a co místo toho? Džus?
I navzdory veškeré reklamě a podpoře státu – džusy obsahují jen
minimum živin a tuny cukru. V běžné plechovce pomerančového džusu je asi
10 lžiček cukru, tedy zhruba stejné množství jako je v plechovce coly.
Pití džusu není totéž jako jezení ovoce. Zatímco konzumace určitého
ovoce, jako jsou třeba jablka nebo hrozny, je spojována se snížením
rizika vzniku cukrovky, pití džusů je spojováno s opakem. Džusy obsahují
více koncentrovaných cukrů a kalorií. Také mají méně vlákniny, která
zajišťuje sytost. Neexistuje důkaz, že by džusy zlepšovaly zdraví. Je
třeba je brát stejně jako ostatní slazené nápoje. Džusy také mohou být
základnou, na které školáci později staví svoji konzumaci dalších
slazených nápojů, včetně limonád.